Wie? Wat? Waar(om)? – XR [Extinction Rebellion]
Sinds afgelopen 9 september staan de rebellen van Extinction Rebellion elke dag om 12.00 uur op en naast de A12 om te protesteren tegen de fossiele subsidies.
Dit grote protest in Den Haag zal je vast niet zijn ontgaan, maar wie zijn de mensen van Extinction Rebellion? Wat zijn die fossiele subsidies? Én, waarom wordt hiertegen geprotesteerd? In dit artikel ga ik het allemaal voor jullie op een rijtje zetten.
Wie
Om te beginnen met de wie van dit verhaal:
Extinction Rebellion [XR] bestaat in 86 landen, in 1206 groepen, en uit duizenden rebellen! Zij maken samen deel uit van een internationale beweging die strijdt voor een leefbare en rechtvaardige planeet. Bijzonder aan XR is dat het echt een beweging is en geen organisatie, er is dan ook geen hiërarchie, of iemand die de leiding heeft. Het is een groep mensen [burgers] met verschillende achtergronden en leeftijden; wat binnen deze groep overeenkomt en ze bindt, is een gedeelde zorg om het klimaat en de ecologische crisis.[1]
Wat
Oké, Extinction Rebellion strijdt dus voor het klimaat; maar wat zijn die fossiele subsidies dan en hoe heeft dit met de klimaatcrisis te maken?
De letterlijke betekenis van subsidie is een financiële bijdrage [berg geld] die je kunt krijgen van, bijvoorbeeld, de overheid. De bedoeling van deze financiële bijdrage is dat bepaalde groepen hiermee worden geholpen, problemen worden opgelost, of om nieuwe ideeën uit te werken.
In deze context wordt het alleen net iets anders gebruikt. Met de fossiele subsidies wordt er namelijk met name geduid op de grote financiële voordelen die de fossiele sector – de economie die op fossiele brandstoffen (gas, kolen en olie) draait – ervaart door regelingen van onze overheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan belastingvoordeel.
Belasting moet door iedereen op verschillende fronten betaald worden. Zo is de energiebelasting er om mensen te stimuleren minder energie te gebruiken en/of over te stappen naar duurzamere opties, waar je minder belasting over betaalt dan de vervuilende opties. In Nederland is het op het moment echter zo dat bedrijven in verhouding veel minder belasting betalen wanneer ze meer gas, kolen en olie gebruiken.[2] Groene(re) bedrijven daarentegen krijgen geen belastingkorting.
Door de uitstoot van broeikasgassen heeft de fossiele sector een heel grote bijdrage aan de klimaatproblematiek. Dit is dan ook de reden dat er zoveel kritiek is op de fossiele subsidies – uit nieuwe berekeningen blijkt dat het gaat om een jaarlijks bedrag van tussen de 39,7 tot 46,4 miljard dat bedrijven ontvangen [2] (dit is meer dan 1200 euro per seconde!!). XR vindt dat door dit grote financiële voordeel de gebruikers en producenten van fossiele brandstoffen juist gestimuleerd worden om het te blijven gebruiken, i.p.v. het in te perken, wat noodzakelijk is om de klimaatdoelen te behalen.
Waarom
Tot slot; waarom?
Waartegen Extinction Rebellion protesteert is net duidelijk geworden, maar waarom protesteren ze op een manier die niet is toegestaan door de overheid/gemeente? En waarom staan [liggen] ze eigenlijk op de A12 en niet op een andere snelweg in het land?
De eerste vraag laat ik door Extinction Rebellion zelf beantwoorden, hier een passage rechtstreeks van hun website:
“We bevinden ons midden in een ongekende crisis. Wij bestaan omdat onze overheid weigert om het noodzakelijke beleid in te voeren om haar burgers te beschermen. In plaats daarvan blijft zij de industrieën steunen die onze levens in gevaar brengen. We organiseren creatieve, vreedzame en soms disruptieve acties om druk te zetten op onze regering en ze te dwingen om de nodige maatregelen te nemen. Waarom? Omdat de geschiedenis keer op keer heeft laten zien dat burgerlijke ongehoorzaamheid een zeer effectieve manier is om snelle veranderingen tot stand te brengen.”
Hier heb ik weinig aan toe te voegen, dus dan nu de laatste vraag: waarom op de A12?
Misschien denk je wel dat deze plek random is uitgekozen door XR, maar er zit wel degelijk een idee achter! De Utrechtsebaan, waar de blokkades plaatsvinden en die tot de A12 wordt gerekend, ligt namelijk precies tussen de (tijdelijke) Tweede Kamer en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat in, en laten daar nou net de mensen werken waarvan Extinction Rebellion wil dat ze in actie komen.
De Wie? Wat? Waar(om)? van de XR A12-blokkades is bij deze beantwoord, hopelijk hebben jullie nu wat meer geleerd over het, nog steeds gaande, protest van Extinction Rebellion. Houd onze pagina ook goed in de gaten als je hier meer over te weten wilt komen, want er komen nog meer stukken over aan!
Liefs !
Bronnen:
[1] https://extinctionrebellion.nl/
[2] https://nos.nl/artikel/2490599-fossiele-sector-krijgt-tussen-39-7-en-46-4-miljard-euro-subsidie-nog-meer-dan-gedacht