Een motie in motie
13 – 7 – 24 | Even bedenken hoe we dit aanpakken
Een tijd geleden schreven we over het plaatsen van een Oetellicht in Den Bosch (wil je de motie opnieuw lezen? Scroll dan even naar het einde van de pagina!). Dit begon als grappig idee, maar het idee heeft eigenlijk bijzonder veel waarde. Niet alleen voor de stad, maar ook voor onszelf. Daarom vormt dit moment het vertrekpunt voor een avontuur.
We zetten even een aantal gedachtes op een rij die ineens relevant lijken te worden! Stel dat je als jongere een idee hebt en daar werk van wilt maken – zoals een aangepast verkeerslicht plaatsen in een stad. Waar begin je met het aankondigen van je idee? Hoe zorg je ervoor dat er naar je geluisterd wordt? Zijn er afdelingen binnen de gemeente waarin jongeren inspraak hebben? Dit zijn zomaar een paar vragen die komen kijken bij het actief willen bijdragen binnen een stad of woonplaats.
De bijdrage van jongeren in een samenleving is buitengewoon belangrijk. Keuzes die worden gemaakt op bestuurlijk niveau hebben invloed op alle leeftijden, dus ook op jongeren. En aangezien we in een wereld leven waarin we gelukkig naar elkaar luisteren, moet er ook wel ergens een oor te vinden zijn dat (burger) initiatieven van jongeren wilt horen.
Op het moment van schrijven hebben we eigenlijk helemaal geen clue. Heeft de gemeente een ideeënbus of iets van een jongeren website? Het internet is je vriend blijkt maar weer. We komen op de website https://www.denbosch.nl/nl/jongeren/jongerendoenmee uit. Er worden drie benaderingen getoond. Met ‘Cityboost’ kun je stad verrijken met jouw idee, als ‘Citytrainer’ word je betrokken bij de organisatie van activiteiten en als jongerenambassadeur mag jij je ongefilterde mening geven over de stad.
Dus, de Cityboost, dat is misschien wel de ingang die we nodig hebben. Wordt vervolgd!
20 – 9 – 24 | We zijn er weer
Met een klein beetje schaamte kijken we terug naar de datum van ons vorig berichtje van half juli. Dat is toch alweer twee maanden geleden. Maar goed, we hebben ook kunnen genieten van de zomervakantie en kunnen weer met een volle bak energie tegenaan!
De vorige keer schreven we over de Cityboost, een plek waar jongeren regie hebben en kunnen rekenen op de steun van de gemeente. Dat klinkt ons natuurlijk als muziek in de oren. En het wordt nog beter als we lezen dat we binnen twee weken reactie kunnen verwachten. Maar, het is wel zo dat ideeën tot de 300 euro worden uitbetaald als deze zijn goedgekeurd. Onderzoek op internet heeft ons geleerd dat het aanpassen van één verkeerslicht 850 euro zou kosten. Ai, dat is even minder, gelukkig is het mogelijk om en hoger bedrag aan te vragen.
Even verderop krijgen we de indruk dat de Cityboost echt is bedoeld om kleine evenementen te organiseren. Dat is niet helemaal onze insteek, wij willen immers een verkeerslicht aan laten passen. Misschien is de onderliggende gedachte niet helemaal hetzelfde, het is wel een logische ingang. We moeten maar gewoon eens contact opnemen met de betreffende personen en kijken hoe ver we hierin kunnen komen. En laten we voor die tijd nog eens een keer door onze motie heen lezen en aanscherpen waar nodig, om ons idee en verhaal nog beter te presenteren.
24 – 9 – 24 | De redactievergadering
Even met de koppen bij elkaar. De plannen voor het indienen van de motie worden steeds concreter. Met de informatie die we nu hebben opgezocht, kunnen we aan de slag. Dus eigenlijk rest ons nu maar één ding om te doen – contact opnemen!
We doen het even in een paar stappen. Een ingang hebben we nu gevonden, dus dat is mooi. Nu alleen nog eens kijken naar het verhaal. Het is immers alweer een paar maanden geleden dat we de motie hebben geschreven. Misschien zijn er details die nog scherper kunnen. Misschien kan de verhaallijn ook nog ietsje aangepast worden. Kortom, laten we de eerste versie nog eens tegen het licht houden en kijken wat we ervan vinden.
En hoe mooi zou het zijn als we bij de volgende vergadering de motie in kunnen dienen? Dan maken we er met z'n allen even een momentje van. Ja, dat klinkt wel goed!
8 – 10 – 24 | De doorslaggevende vergadering
Wat een avond. De kogel is door de kerk, de geit is gemolken, het hoge woord is eruit! Op basis van ons huiswerk hebben we een bericht voorbereid om naar Cityboost te sturen, als ingang van jongerenactiviteiten bij de gemeente Den Bosch.
De motie werd in de groep voorgelezen. Bepaalde puntjes van feedback kwamen nog naar voren. We hebben het graag over een oetel in plaats van een kikker, en Den Bosch in plaats van 's-Hertogenbosch. En we vergeven onze import-Brabo redacteur voor het maken van deze kleine schoonheidsfoutjes. Samen kom je verder, blijkt maar weer!
Na het herschrijven van de motie en het bericht aan Cityboost kwam het moment daar om het contact te leggen. We vulden de velden in van het contactformulier en hielden ons hart vast bij het klikken op de verzendknop. Wat er vervolgens gebeurde, is buitengewoon. Het leven ging gewoon door.
Goed, dat is de update voor nu. We zijn heel benieuwd wat de reactie zal zijn van Cityboost / de gemeente op het bericht. Voor nu is het even afwachten. Oh, en over iets meer dan een maand is het de 11e van de 11e. Toepasselijk. De timing kan bijna niet beter.
Nog even het bericht dat we hebben gestuurd:
Hulp bij indienen motie voor een Oetellicht in Den Bosch
Beste lezer,
Wij stellen onszelf graag even voor! Aangenaam, wij zijn de Stadsreporters Den Bosch. Een vrolijke groep jongeren tussen de 16 en 27 jaar die content maakt over van alles en nog wat in hun eigen leven, Den Bosch en daarbuiten. Neem eens een kijkje op de website, om meer te zien en vooral te lezen - www.destadsreporters.nl
Als vertegenwoordigers van de jongeren in Den Bosch willen wij een motie indienen voor de installatie van een Oetellicht in onze prachtige stad. In andere woorden, een verkeerslicht waarin een oetel verschijnt als het licht op groen gaat. Met de introductie van dit licht eren we de culturele historie van de stad en bevorderen we het welzijn in de stad. Laten we hier even kort op in gaan.
Het heeft waarschijnlijk weinig uitleg nodig, het kleine groene diertje is niet weg te denken uit de Bossche cultuur. We zien het terug in het Oeteldonkse wapen, welke het leven weerspiegelt van het moeras dat om de stad heen lag. Daarnaast zien we de oetel in allerlei vormen en maten terug tijdens carnaval. Op menig schouder wordt de oetel rondgedragen in de binnenstad. Er is geen dier dat de Bosschenaar dichter bij het hart draagt, letterlijk en figuurlijk. Naast het symbolische aspect is het Oetellicht ook van groot belang voor de welzijn en veiligheid van verkeersdeelnemers. In een drukke stad met levendig verkeer horen passende verkeersconstructies. Een verkeerslicht dat gezien wordt, zal een positieve invloed hebben op de aandacht bij een verkeerssituatie. En of het gezien wordt, waarschijnlijk zullen mensen graag wachten op dit opvallende verkeerslicht.
Op deze manier zouden wij graag ons idee onder de aandacht brengen bij de gemeente Den Bosch. Om eerlijk te zijn, wij hebben de indruk dat Cityboost zich meer richt op het ondersteunen van evenementen tot een bijdrage van 300 euro, maar dat kunnen we natuurlijk ook helemaal mis hebben.
Daarom dit bericht! We hopen dat Cityboost de originaliteit en de waarde van het idee inziet en ons verder kan helpen om de motie in te dienen. Als het gewenst is, kunnen we de motie als bijlage meesturen.
We komen graag in contact en denken mee op alle mogelijke manieren!
Met vriendelijke groet,
Namens de Stadsreporters Den Bosch,
Casper Hazebroek
Redacteur
En nogmaals de motie!
Motie - installatie van het Oetellicht in Den Bosch
Geachte gemeenteraad van de stad Den Bosch,
Als vertegenwoordigers van de jongeren in Den Bosch willen wij een motie indienen voor de installatie van een Oetellicht in onze prachtige stad. In andere woorden, een verkeerslicht waarin een oetel verschijnt als het licht op groen gaat.
Den Bosch staat bekend om een rijke geschiedenis en unieke identiteit. De oetel vormt hierin een belangrijk en symbolisch element. Met de introductie van het Oetellicht eren we de culturele historie van de stad en bevorderen we het welzijn in de stad. Laten we hier even kort op in gaan.
Het heeft waarschijnlijk weinig uitleg nodig, het kleine groene diertje is niet weg te denken uit de Bossche cultuur. We zien het terug in het Oeteldonkse wapen, welke het leven weerspiegelt van het moeras dat om de stad heen lag. Daarnaast zien we de oetel in allerlei vormen en maten terug tijdens carnaval. Op menig schouder wordt de oetel rondgedragen in de binnenstad. Allerlei woordspelingen, emblemen en andere decoraties worden groen en gevormd rondom ons oeteltje. Er is geen dier dat de Bosschenaar dichter bij het hart draagt, letterlijk en figuurlijk.
Naast het symbolische aspect is een Oetellicht ook van groot belang voor de welzijn en veiligheid van verkeersdeelnemers. In een drukke stad met levendig verkeer horen passende verkeersconstructies. Een verkeerslicht dat gezien wordt, zal een positieve invloed hebben op de aandacht bij een verkeerssituatie. En óf het gezien wordt, waarschijnlijk zullen mensen graag wachten op dit opvallende verkeerslicht. De introductie van het Oetellicht zal een boost geven aan de culturele identiteit van de stad, iets waar menig bezoeker al voor naar de stad komt. Als unieke bezienswaardigheid zal het verkeerslicht niet alleen bezoekers trekken die geïnteresseerd zijn in de Bossche cultuur, maar ook bijdragen aan de levendigheid van onze stad.
In navolging van andere steden met iconische verkeerssituaties, zoals het Beatles-zebrapad in Londen en de Tilburgse kruikenzeikersverkeerslichten, geloven wij dat een Oetellicht een waardevolle toevoeging zal zijn aan het straatbeeld van Den Bosch. Het zal niet alleen een glimlach op het gezicht van inwoners en bezoekers toveren, maar ook onze stad verder op de kaart zetten als een cultureel levendige bestemming.
Aangezien de argumenten haast voor zich spreken, is het zaak om het voorstel te concretiseren. Voor de plaatsing van het verkeerslicht hebben we een bijzondere locatie in gedachten. Het kruispunt van de Oude Dieze en de Zuidwal is een plek waar land en water elkaar ontmoeten – een perfecte plek waar echte oetels zich thuis voelen. Ook voelen de Bosschenaren zich thuis op deze plek, immers gaat de historische binnenstad hier over in het Bossche Broek. Het moet haast als een feest van herkenning voelen voor de Bosschenaren om hier over te steken.
In het licht van het bovenstaande, roepen wij de gemeenteraad van Den Bosch op om deze motie te steunen en de installatie van een Oetellicht te faciliteren. Laten we samen de rijke historie en culturele identiteit van onze geliefde stad omarmen.
Met vriendelijke groet,
Namens de Stadsreporters Den Bosch,
Casper Hazebroek
Redacteur